Kohtuuden joulu 2015: Olemme kaikki ihmisiä

Kirjoittanut Ali Giray

Dec 07

IHMISIÄ OLEMME KAIKKI

“Mitä ihminen todella tarvitsee?” kysyi Tuula-Liina Varis kirjassa Kohtuus vaarassa – Onnen aikoja rajallisella maapallolla.

“Ravinnon, suojan ja lämmön. Turvallisuuden tunteen. Kosketuksen toisiin ihmisiin. Kokemuksen omasta tarpeellisuudestaan. Perspektiivin menneisyyteen. Näköalan tulevaisuuteen.” Nämä ihmisen perustarpeet tyydyttyvät maailmassa huonosti. Erityisesti tänä päivänä “turvallisuuden tunne” on kaukainen unelma miljoonille ihmisille ympäri maailmaa. Myös me suomalaiset näemme tämän puutteen, kun kymmenet tuhannet ihmiset ovat vaeltaneet tuhansia kilometrejä ja tulleet etsimään turvaa Suomesta. Puhumattakaan miljoonista, jotka ovat levinneet saman perustarpeen toivossa muualle maailmaan.

Näiltä ihmisiltä on viety kaikki, mitä heillä oli ja mitä heille kuului. He eivät ole aiheuttaneet tätä itse. Heidän kotinsa vain sattui olemaan erilaisten tahojen taistelukentällä. Lähes kokonaisesta valtion kansasta tuli pakolaisia kertaheitolla. Heiltä vietiin kaikki ihmisen perustarpeet ja olisi viety henkikin, jos eivät olisi paenneet. He eivät ole juhlineet viiteen vuoteen merkkipäiviään tai kansanjuhliaan. He eivät ole ehkä jopa hymyilleet pitkiin aikoihin.

Meidät kasvatetaan yksilöllisyyteen ja välinpitämättömyyteen muista, erityisesti kaukaisista ihmisistä. Meille opetetaan, että jokainen vastaa omasta elämästään, onnestaan tai epäonnistumisistaan. Meille kerrotaan, että vain sinun pihallasi tapahtuva asia kuuluu sinulle, mutta jos jokin tapahtuu naapurin pihalla, se ei kuulu sinulle! Entä, jos naapurin pihalla tapahtuu vääryyksiä?

Niin meillä, kuin naapurillakin on oikeus merkkipäiviin ja kansallisjuhliin!

Meillä on Joulu! Joulu on kiitollisuuden aikaa, joulu on antamisen aikaa, joulu on auttamisen aikaa. Antakaamme siis tänä jouluna ihmisille syytä hymyyn ja onneen. Se antaa ihmeellisen paljon voimaa niille, jotka eivät ole hymyilleet ehkä vuosiin. Annetaan pakolaisille mahdollisuus tuntea joulun taikaa! Tänä jouluna annetaan kohtuuden ja riittävyyden näkyä ja jaetaan onnestamme pieni osa myös niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Kohtuus on kaunis, kohtuus on tie onneen, kohtuus auttaa ymmärtämään muita, kohtuus pelastaa maailman!

Ali Giray, kieli- ja kulttuuritulkki

Seuraa

Kirjoittaja

Ali Giray on joensuulainen yrittäjä. Hän toimii Joensuun yrittäjien varapuheenjohtajana ja maahanmuuttajien yrittäjäneuvojana.